Начало ЗДРАВЕ Известен диетолог отслабна с 15 килограма и се подмлади с 15 години,...

Известен диетолог отслабна с 15 килограма и се подмлади с 15 години, спазвайки тази диета

2882

Д-р Василий Генералов е невролог и епилептолог. Той не е диетолог, но става изключително популярен като един от водещите специалисти по прилагането на кетогенната диета при различни заболявания.

Дори е издал книга по този повод, която се е превърнала в бестселър.

Самият той вече години наред се придържа към тази диета, като отбелязва, че не само е отслабнал с 15 килограма, но и се е подмладил с 15 години. За своите 47 г. той се чувства и изглежда много по-млад от връстниците си.

“Кетодиетата не е мое изобретение – казва специалистът. – Нашите предци са нямали избор, менюто им е било ограничено: хранели са се с това, което уловят, закусвали са с това, което расте наоколо.

Народите от крайния Север и до ден-днешен ядат предимно белтъчини и мазнини, без въглехидрати: тюлени, елени и риба. Националната диета на казаците също е била изцяло  безвъглехидратна – там основно са се хранели с овнешко и конско месо, както и с камилско мляко.

За повечето народи такъв тип хранене е генетично обусловено. А впоследствие колонизатори са започнали да налагат “храната на цивилизацията” – захарта.

Но наред с това започват да възникват и да се развиват и “континенталните” заболявания: затлъстяване, диабет, кариес, ревматизъм, аутизъм, алцхаймер, онкологични болести.

Сега нашето меню е максимално богато, а имунната ни система е претоварена. Преминаването от генетичния тип хранене към днешния начин на хранене води до съвършено необратими последствия.

Едно време хората не са чистели зъбите си по два пъти на ден и не са знаели що е то кариес именно защото не са консумирали въглехидрати и захар. Дивите вълци не страдат от кариес, а кучетата, които получават сублимирана храна, боледуват от кариеси и всички болести на цивилизацията.”

Неврологът допълва, че щом съвременната медицина е започнала да се бори със затлъстяването, неговото ниво в световен мащаб е нараснало десетки пъти.

Американската кардиологична асоциация преди 50 години обяви, че мазната храна води до атеросклероза и сърдечносъдови заболявания и колкото повече мазнини ядем, толкова по-високи са рисковете от тези болести.

Тази теория доведе до възникването на други хранителни стандарти – количеството мазнини в продуктите започна да се понижава, но се увеличи делът на въглехидратите.

“Ето по тази причина и на този фон се задълбочи и нарасна и проблемът със затлъстяването. А наред с това и броят, предизвикани от него заболявания.

В своя професионален живот се занимавам с тежко болни пациенти. Започнах с епилепсия, използвах за лечение на болните най-съвременните инструменти и методики и обиколих целия свят в търсене на най-правилната терапия.

С времето разбрах, че медицината не може изцяло да реши проблемите на много от моите пациенти. Преди шест години поставих на кетогенна диета първия си пациент, това беше единственият му шанс.

Неговите родители сами откриха клиника в чужбина и на основата на кетогенното меню при него изцяло изчезнаха пристъпите. Сега ние се занимаваме с биохимична корекция на много сериозни заболявания, които са невъзможни без корекция на храненето.

Терапевтичната кетоза се използва активно за лечение на епилепсия, аутизъм, болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер, шизофрения, панически атаки, множествена склероза, безплодие и затлъстяване.

В днешно време, за съжаление, аз съм единственият лекар в Русия, който се занимава с метаболитна терапия на онкологичните болести, когато благодарение на такава диета може да се преустанови прогресията на тумора.

Голямата ми болка е, че това не са хора със затлъстяване, а младежи с необратими последствия от диабета, множествената склероза и рака, които ние сега лекуваме в клиниката. Като основоположник на кетодиетата в Русия аз съм длъжен да кажа, че това не е никак просто.

Не можеш просто да кажеш “яж много мазнини”. В зависимост от състоянието това може да бъде различен набор от продукти и различна цикличност на техния прием. Аз съм написал подробно за това в книгата си”, казва специалистът.

Основа на менюто са мазнините: 70% от дневната потребност от калории се покриват именно от мазнините, останалите 30% се получават от белтъчините.

Въглехидрати няма. Мазнините дават енергия, белтъчините са нужни за структурата на тялото. Задачата на кетогенното меню е да се получи високо ниво на кетони в кръвта – вещества, изработвани в черния дроб на човека от свободните мастни киселини.

Така се намалява нивото на интоксикация и възпалителни процеси, изчезва патогенната микробиома, която е необходима на въглехидратите и която “заключва” имунитета и приближава старостта.

Д-р Василий Генералов

Соята е белтъчина, която предизвиква автоимунни процеси. Глутенът, съдържащ се в пшеницата, отключва автоимунния процес, създава ципа на червата, под която възниква възпаление, превръщащо червата в уязвими за токсините. Казеинът, който се съдържа в млякото, е силен автоимунен провокатор.

“Трябва да изключите от менюто си всички тези продукти, ако искате да се предпазите от тежките болести, за които говорим”, добавя лекарят.

Всички наши хормони се синтезират от холестерола, който получаваме с храната. Ако няма холестерол – възниква хормонална недостатъчност. Палеодиетата съдържа ограничено количество белтъчини и много мазнини. Тя има много общо с кетодиетата.

Добра е и средиземноморската диета: неголямо количество растения, много зехтин и маслини, плюс морски продукти, месо, сирене.

“Привържениците на вегетарианството казват, че не бива да ядем месо в днешно време, защото било отгледано с хормони и е опасно. Аз ви уверявам, че най-негодното парче месо е много по-безопасно и от най-чистото растение. Защото растението – това са лектини.

А те са отрови. Растенията винаги са били отровни, особено в период на активно съзряване – това на тях им е необходимо за защита на растежа им. Ето защо, когато изядете една незряла круша или ябълка, веднага получавате стомашно разстройство.

Когато консумираме всички части на едно животно, получаваме всички биологично-активни вещества. От черния дроб – витамини от групата В. В мозъка има всички нужни на организма липопротеини, аминокиселини и т.н. Когато ядем животинските карантии, съответно получаваме всички хормони.

Когато си варим бульон от костите и ставите на животното – получаваме най-добрия биоактивен глюкозамин.

Мога еднозначно да заявя, че вегетарианството е пряк път към онкологичните болести. Дори и да не сте се отказали от яйцата и млякото, това е условен компромис. Ако искаме да имаме някакъв резултат, трябва да сме перфекционисти в храненето. И да не си позволяваме да се отпускаме”, категоричен е д-р Генералов.

Неговата концепция в диетологията е да се откажем от всичко, което пречи на организма.

Продукти, които трябва  да ядем:
• Животински мазнини: подкожна мазнина, сланина, всякакво мазно месо, субпродукти, мазна риба, яйца.
• Месни бульони.
• Млечни продукти с висока масленост: масло, сметана, извара, сирене маскарпоне, отлежал кашкавал, каймак.
• Растителни масла: кокосово, зехтин, синапово и масло от авокадо.
• Зеленчуци без целулоза: краставици, тиквички, праз, аспержи, салата айсберг, китайско зеле, спанак.
• Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати и гъби: цветно зеле, броколи, брюкселско зеле, тиква, патладжан, български пипер, домати, целина, кромид лук, печурки.
• Ядки, семки, горски плодове.
Продукти, които не се препоръчват:
• Тестени и хлебни изделия.
• Захар, всякакви сладкиши и сладкарски изделия.
• Зърнени продукти и булгур.
• Колбасни изделия и месни полуфабрикати.
• Плодове, зеленчуци и сушени плодове, съдържащи нишесте.
• Обезмаслени млечни продукти и топени сирена.
• Сладки алкохолни и безалкохолни напитки.
• Бобови продукти и соя.
• Готови сосове и майонези.
Яна БОЯДЖИЕВА

 

Източник: zdrave.to