Начало ВКУСНО Проверка: Ето какви пълнежи и канцерогени има в БГ шунката

Проверка: Ето какви пълнежи и канцерогени има в БГ шунката

135

Знаете ли всъщност, на какво викат ШУНКА производителите и днес?! Вижте какво ни продават, за да го ядем! Много удобно, от една страна, а също така не е скъпо да си вземете опаковано малко парче шунка. Защото шунка би трябвало да означава чисто месо. Но дали е така наистина?

Да, изглежда като направена от месо, мирише на месо, докарва го и откъм вкус, но месо почти няма. Освен ако не смятате, че кожичките, смлените кокали и сухожилията са месо.

Шунката в наши дни е пълна с химикали, които тровят организма ни и водят до рак. За гарнитура има цял коктейл от пресовани субпродукти от трупове на различни животни, а за вид – добавят различни оцветители, уточнява „Флагман“

На всичкото отгоре шунката, произвеждана у нас, е пълна с картофено пюре и пшенично нишесте. Причината е, че цената пада значително, а вкусът не се променя сериозно. Картофеното пюре и нишестето сами по себе си нямат вкус.

Увеличават обема, без да променят вкуса, а цената на килограм пада. Също като тиквеното пюре в лютеницата. Тиквата е по-евтина от пипера. Картофите пък са по-евтини от месото.

За да слепят съставките, производителите влагат и други вещества като колаген, който се използва в козметичната индустрия предимно в кремове за лице за изглаждане на бръчки, както и за уголемяване на устни. Свойството на колагена е да слепва съставките и да прави продукта по-еластичен.

Производителите обаче не се ограничават с тези съставки, които на пръв поглед са безвредни, но не е ясно в какво съотношение са и реално дали не купуваме картофена шунка на цената на месна. Причината е, че на етикета не е изписан процентът на съответните съставки.

Всички E-та, които са заложени в шунковия състав, са вредни за здравето, а когато се комбинират с други консерванти и овкусители, комбинацията става канцерогенна. Води до стомашно-чревни заболявания, алергии и разболява от рак.

В крайна сметка, всеки производител си залага в рецептата как да направи крайния продукт. Той може да се похвали с наистина широко поле на изява, тъй като шунката е изключена от списъка на стандарт Стара планина.

Няма законово изискване нито за водата в шунката, нито за другите съставки. Дори в стандарта от времето на социализма, който е от 1970 г., не е било заложено подобно изискване.

 

Източник: Блиц