Начало ВЕСТИ Излезе запис с последните думи на машиниста на влака-ковчег, цяла Гърция плаче...

Излезе запис с последните думи на машиниста на влака-ковчег, цяла Гърция плаче от тази бележка

459

Хората оставят цветя, свещи и писма пред сградата на Гръцките железници в Солун.

За десетки студенти, работници и семейства завръщането в Солун се превърна в най-лошия им кошмар или последното им пътуване, пише „Труд“.

Апокалиптични картини се разкриха след фаталната влакова катастрофа, отнела десетки жертви. Пътниците се опитваха да излязат от вагоните. Мъчеха се да помогнат на ранените. Отчаяно търсеха близките си сред останките и изгорелите ламарини.

Моменти на истински ад, които ще се запечатат завинаги в паметта им. Мъртви, овъглени тела, хванати в капан на горящи вагони. Сцени на хаос и паника.

Страх и тръпки буди видеодокумент, видял бял свят от трагедията. Камера за сигурност засне шокиращия момент, когато пътническият и търговският влак се сблъскаха, убивайки и ранявайки десетки хора.

Въз основа на това, което се вижда, търговският влак, който се движи към Лариса, и пътническият влак, тръгнал в 19:22 от Атина, са на една и съща линия, движейки се със скорост 166 км/ч без да могат да избегнат сблъсъка.

Шокиращи са свидетелствата на спасени пътници в първите минути на трагедията.

— Има ли някой във влака?

Това са първите драматични минути след жестокия сблъсък на двата влака в „кървавото“ Темби.

Силен звук, последван от огнени езици и гъст дим, извиващ се от вътрешността на влака.

„Всички там горят огън. Идвам. Бягайте назад. Бягайте назад. Моля ви“.

Успелите да се измъкнат живи се опитват да помогнат на своите спътници да се освободят от горящите вагони. В пълната тъмнина се чува дишането на хората. Те се опитват да дадат кураж на тези, които остават в капан.

„Въртяхме се във вагона, докато спря и в същото време горяхме”, разказа един от пътниците.

„Бебе изхвърча столчето и се заби някъде. Търсихме да го намерим“, каза една жена.

Всичко изведнъж потъмня. Тези, които не са били сериозно ранени, протегнаха ръка за спасяването на други пътници, които остават в капан вътре, след като вратите се блокират автоматично.

„Къде е детето ми?“

Сцени от древна трагедия пред болницата в Лариса. Майка скърби за дъщеря си, изчезнала след катастрофата. Заедно с близките, които се опитват да я подкрепят, майката с разбито сърце търси отговор на сполетялата я трагедия.

Драматични сцени се разиграват в болницата от сутринта, тъй като много близки чакат или да научат нещо ново, или тялото на техния близък да бъде идентифицирано.

Картините от мястото на трагедията смразяват всички. Родителите, пристигат на място и издирват децата си. Претърсват болници, търсят надежда.

Разговорът между началника на гарата и машиниста излиза наяве.

Късно през нощта телевизия МЕГА извади на бял свят аудио документ с разговора между началника на гарата в Лариса и машиниста, няколко минути преди фаталния сблъсък в Темби.

Видно от разговора, началник-гарата дава одобрение пътническият влак да излезе на страничния коловоз и да продължи пътуването си от линията Солун-Атина, по която вече се движи търговският влак.

Разговор между машиниста и началника на станцията:

Машинист: Лариса слуша ли?

Началник на гарата: Слуша. С номер 47 минавате покрай червения изходен светофар до новия входен светофар на Порос.

Машинист: Васили, тръгвам ли?

Началник гара: Тръгваш, тръгваш.

Машинист: Готово, приятна вечер.

Началник на станцията: Успех.

Трагедията потопи цялото гръцко общество в траур. Хората, шокирани от трагичния инцидент, оставил десетки загинали и ранени, отдават своята почит към жертвите със свещи, цветя и бележки за загиналите или в неизвестност пътници от фаталния влак.

Атмосферата в сградата е тъжна и поразителна, а сред многото бележки се откроява писмо, написано от познат човек на един от пътниците, който все още не е идентифициран.

„Надявам се да си намерен и да си добре. Надявам се всички вие горе да сте спокойни и мирни. Знай, че ако накрая си отидеш, съжалявам за всичко и че те обичам много. Всички те обичаме и ти желаем успех, където и да си“, пише на бележката към изчезналия пътник.

Новият министър на транспорта Йоргос Герапетритис изказа съболезнования към семействата на хората, загинали след смъртоносния влаков сблъсък.

„Искам да се извиня на семействата на жертвите от железопътната катастрофа, като направя цялостна самокритика“, каза г-н Герапетритис, който пое поста след оставката на Костас Ах. Караманлис.

 

Източник: Блиц