Начало ВЕСТИ Синоптикът Янков каза какво чудо с времето се задава до дни в...

Синоптикът Янков каза какво чудо с времето се задава до дни в България

256

Рязка промяна на времето – температурите се понижиха, а на места има валежи от дъжд и сняг.

„Валежите от дъжд и сняг ще продължават през целия ден. В североизточните части следобед, през нощта и в Горнотракийската низина дъждът временно ще премине в сняг. Няма да се създава трайна снежна покривка.

 

Повече снеговалежи със задържаща се снежна покривка ще има по планините. Снегът е пролетен, тежък и няма да допринесе за повишаване на добрите условия за любителите на белите спортове“, каза пред България Он Ер синоптикът Петър Янков.

Количествата на валежите в края на денонощието ще бъдат около максимум 10-12 литра на квадратен метър в южните и източните части на страната. В останалите райони на запад – до 5-6 литра на кв. метър.

„Дневните температури в столицата ще достигат едва 4-5 градуса, в крайните южни райони – 11-12, а по Черноморието – 9-10 градуса. Понижението е с около 5 градуса от климатичните норми за март“, съобщи Янков.

Още от петък валежите ще спрат, но ще се задържи сравнително хладно. В събота започва повишаване на температурите.

„С достигането на температурите до 19 градуса в южните части от страната метеорологичната пролет с едни-два дни ще изпревари астрономическата, но дружно и астрономическата и метеорологичната пролет във вторник ще се разделят окончателно със зимата“, коментира синоптикът.

Той подчерта, че през следващата седмица ще има значително повишаване на температурите. Чести ще бъдат сутрешните мъгли.

„Пролетта настъпва активно. Слънцето вече е с по-голям наклон и лесно ще се затопля. Бързо ще отвръща студения въздух, който обхвана и Гърция. По Средиземноморието ще бъде предимно слънчево.

Нашите сънародници, които ще тръгват на юг, ще се радват на пролетни температури от порядъка на 19-20 градуса. Тези, които ще пътуват на запад, ще имат по-динамично време, макар и топло с чести валежи и силни ветрове“, каза още Янков.

 

Източник: Блиц