Начало ВЕСТИ Хора се стичат към Проваления камък в планината Славянка до с. Петрово...

Хора се стичат към Проваления камък в планината Славянка до с. Петрово (СНИМКИ)

522

Панелистката в сутрешното предаване на Гала Ромина Андонова-Тасевска обожава Пирин планина и дори я предпочита пред Витоша. Във вчерашния блок участниците в предаването споделяха за незабравими природни гледки, които са оставили траен отпечатък в съзнанието им, а Ромина посочи като такава природния феномен Проваления камък в планината Али ботуш.

„Дупката в камъка изглежда толкова малка, че е трудно човек да повярва, че може да се провре през нея. Но когато опита, тя сякаш се разширява. А според поверието който не е много грешен – преминава през нея”, разказа емоционално Тасевска.

 

Защо точно това място е впечатлило красивата манекенка, вероятно отговорът се крие във факта, че макар Ромина да е родена в София, майка й Елмира е от санданското село Петрово, на чиято територия е и Проваления камък.

Намира се в подножието на планина Славянка, на около 2 километра южно от селото. От незапомнени времена така наричат малката скала с естествено издълбана дупка в средата. Местните хора вярват, че който мине през отвора на камъка, може да се пречисти и да се излекува, ако е болен.

Хората от санданските села Петрово, Враня, Катунци наричат местността свещена и идват да преспиват до Проваления камък за здраве. Твърдят, че това място си има светица, която го пази, и я сънуват с медальон, на който е изобразена риба.

Велика Шишиева разказва пред БНТ: „Рибата на медальона, който е на светицата, е християнският знак на Исус Христос. На това място обикновено се мълчи и се произнасят наум молитви за здраве, като преди това се пали кандило до камъка. Легендата разказва, че камъкът има способността да се разтваря при по-пълните хора и да стиска, когато има болест.

Тези, които не могат да преминат, провират своя дреха през дупката на камъка и я обличат, а други оставят дрехи за здраве. Преди изгрев слънце идват тук и минават болните хора – деца с детски паралич, също така много помага за безплодие”, разказва жената.

 

Източник: Блиц