Начало ВЕСТИ Разкриха какви дебели пачки са делили бременната лекарка и военния от Пловдив...

Разкриха какви дебели пачки са делили бременната лекарка и военния от Пловдив за трафика на бежанци

150

5000 евро е сумата, която бременната лекарка, приятелят й ефрейтор и техен познат – младеж от пловдивското село Труд, са си поделили, за да прекарат бежанци през територията на България, пише „Телеграф“.

Д-р Ирена Персенска обаче категорично отрича да има участие в схемата. 39-годишната жена е на свобода под гаранция от 5000 лева, тъй като е в напреднала бременност.

Разследването се води от Военноокръжната прокуратура в Пловдив, тъй като приятелят на д-р Персенска – 40-годишният ефрейтор Димитър Динчев, е кадрови военнослужещ от авиобазата в Граф Игнатиево. Той е с най-тежката мярка „задържане под стража“.

Според обвинението Персенска е шофирала кола с четирима сирийци. В колата с нея бил и 25-годишният Георги Божиков от село Труд, който бе обявен за изчезнал от неговата майка Веселина Божикова.

Смяна

Жената разказа, че синът й е бил в неизвестност няколко дни. Тъй като не успявала да се свърже с него, се притеснила и се обърнала към МВР, за да го издирват. Майката разказа още, че младежът живее на отделен етаж в къщата им.

Последно бил видян да се прибира нощна смяна от Стъкларския завод, където работел. Според жената лекарката и ефрейторът са му предложили да изкара бързи пари, като му обещали 5000 лева.

Към момента Божиков е оставен за постоянно в ареста, а майка му коментира, че не е наясно дали решението ще се обжалва на по-висока инстанция, което може да стане във вторник.

Пилотка

От данните на прокуратурата става ясно, че на 10 март 2023 г. около 17 ч. в района на Хасково полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, управляван от ефрейтор Димитър Динчев.

Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишната лекарка Ирена Персенска, която била в напреднала бременност. В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия.

В лекия автомобил пътувал и 25-годишният Божиков. Установено е, че същия ден Божиков превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, но колата му се повредила и той ги изоставил в района на парк „Кенана“ край Хасково.

По тази причина младежът се преместил в лекия автомобил на 39-годишната жена, посочват от обвинението.

Реакция

След като бе освободена от ареста обаче, бременната лекарка сензационно обяви, че няма нищо общо с превоза на бежанци и че е била сама в автомобила.

„Не съм точно аз човекът от новините, следва да потърся отговорност от медиите“, написа Персенска в профила си във Фейсбук. Потърсена за коментар в социалната мрежа обаче, тя не реагира. „Не мога да се съглася, че участвам в трафик на хора.

Изобщо не участвам в никакви канали, дори нямам идея за какво става въпрос. Изказването на министъра за наркотици – няма такива неща.

Днес доброволно сама съм отишла в лабораторията и съм дала кръв, за да докажа и покажа“, бе единственият коментар на Персенска в ефира на Нова телевизия. Жената обаче отказа да застане пред камера и поиска гласът й да бъде променен.

Персенска каза, че е пътувала до Хасково, но когато я спрели полицаите, в колата й не е имало сирийци.

„Моят приятел е военен. В неговата кола не е имало такива хора. Не знам как е скалъпено. Аз дори не съм ходила до границата“, твърди още лекарката.

Схема

От МВР потвърдиха, че соченият за спътник на жената в колата с мигрантите – 25-годишният Георги Божиков, действително е бил обявен за издирване в понеделник в РУ на село Труд.

Колегите на Персенка, която е анестезиолог в УМБАЛ „Пловдив“, също недоумяват как е възможно тя да се е замесила в подобна схема.

От болницата също излязоха с позиция (виж карето). От прокуратурата единствено обясниха, че разследването по случая продължава и се разпитват четиримата сирийци, открити в колата.

УМБАЛ „Пловдив“: Всеки е невинен до доказване на противното

Д-р Ирена Персенска, която е обвинена от Военноокръжната прокуратура, че е превозвала бежанци, няма да бъде санкционирана, заявиха от ръководството на УМБАЛ „Пловдив“ в официална позиция.

„Към този момент няма никакви основания да й бъдат налагани каквито и да било санкции по следните причини: първо, тя е в болнични и отсъства от работа и, второ, съществува презумпция за невиновност – всеки е невинен до доказване на противното“, поясниха от болницата.

 

Източник: Блиц