Начало ВЕСТИ Цената на картофите удари пържолите в земята

Цената на картофите удари пържолите в земята

57

Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да излиза на пазара обясняват производителите. От Комисията по стоковите борси и тържища казват, че тези цени между 8 и 12 лева за килограм ще се запазят, докато не започне масовото предлагане, пише bTV.

При обикновените картофи цената е около 1,16 лева за килограм или с над 20 стотинки повече от миналата година.

На пазара в столичния квартал “Люлин” картофи срещу 12 лева са непосилни за Дарина.

“Може би ще започне с такава цена, но след това ще спадне цената според търсенето”, каза тя.

На щанда на Атанас Дюлгеров пресните картофи струват почти 10 лева. “Нормално е за пресния картоф да е такава цената, защото има повече труд, отглежда се в оранжерия, завива се”, каза търговецът.

Поевтиняване може да се очаква до два месеца, казват производителите.

“Пресният картоф сега започва да излиза, да го вадят и цената по пазарите върви между 8-9 лева на килограм“, каза производителят Александър Николов.

“Винаги, когато излиза пресният картоф е с пъти над цената, която е характерна за продукта. Реалната цена е каквато и на стария – 1,16 лева за килограм на едро или около 1,25-1,30 лева за килограм на дребно”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Производството на храни у нас намалява, а вносът расте. Това е една от причините за инфлацията според Асоциация „Активни потребители“.

“Как може да има ниски цени, като няма продукция. Ако не се предприемат дългосрочни политики за стимулиране на родното производство, нищо добро не ни чака”, каза изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Ще се следи по-отблизо и пътят на храната от производителя до търговеца, обеща държавата.

„Ще трябва всеки търговец по веригата съответно да регистрира в единна система всичките количества храни, независимо къде са отишли”, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев.

По отношение на неяснотите в стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, срещу които земеделци в Горна Студена протестират, министърът каза, че е предвиден преходен период, в който вместо глоби те ще получават забележки.

 

Източник: Блиц