Начало ВЕСТИ Австрийски експерти предупредиха за голямо бедствие, което може да удари България всеки...

Австрийски експерти предупредиха за голямо бедствие, което може да удари България всеки момент

325

Спешно укрепване на речните корита в Карловско – това препоръчаха австрийски експерти, които изготвиха доклад след наводненията в региона. Целта на препоръките им е да се вземат превантивни мерки, така че в бъдеще да не се стигне до ново природно бедствие.

В доклада е изготвена оценка на риска за селата Богдан и Каравелово, които пострадаха тежко от наводнението през септември миналата година.

Австрийските експерти направиха оглед на местата, от които в речните корита продължава да се свлича земна маса. Те препоръчаха да бъдат поставени мрежови бариери на каскаден принцип в коритата преди населените места, които да бъдат чистени редовно. Това може да се случи в рамките на месец и задачата е лесна за изпълнение, съобщава Bulgaria ON AIR.

„На трите места това, което видяхме, е катастрофа. В началото сме на дълъг път, който трябва да извървим“, коментира Себестиан Авербунг от Австрийското общество за елиминиране на риска от бедствия.

Анализът на експертите сочи, че причина за бедствието е интензитетът на валежите. Такъв се наблюдава веднъж на 675 години.

„Задължително трябва да се изградят специални съоръжения, които да спират земната маса, защото, ако това се повтори, всичко ще тръгне към селата и след това последствията няма да може да бъдат изчислени“, допълни Фелис Плеснер.

За потопа са допринесли и натрупаното количество мъртва дървесина, утайки и земна маса в затлачените дерета на реките.

„Задължително трябва да се изградят специални съоръжения, които да спират земната маса, защото, ако това се повтори, всичко ще тръгне към селата и след това последствията няма да може да бъдат изчислени“, каза кметът на Каравелово – Славка Червенкова.

Анализът на експертите е на база опит от справяне с природни бедствия в Канада и Австрия.

 

Източник: Блиц