Начало ЗДРАВЕ Проф. Иво Петров изуми света с ново откритие за прочистване на кръвоносните...

Проф. Иво Петров изуми света с ново откритие за прочистване на кръвоносните съдове, но…

129

Рекламата на чудодейни лекове в интернет обикновено обещава изцяло природно лечение на значими и често определяни от медицината като нелечими заболявания. Рекламата във Facebook и на различни сайтове обикновено е от името на компании, без обявен адрес и възможност за пряк контакт.

Често, за да се докаже значимостта на подобни продукти се използва името на лекар, понякога известен на обществото. Макар в последните години различни разследвания да разкриха, че обикновено или няма такъв лекар, или е злоупотребено с нечие име, факт е, че тази практика продължава.

Една от мащабните реклами в последните месеци в интернет и в социалните медии е на поредния „лек“ за сърдечносъдови заболявания, който се продава под търговското название Welltone.

В тази реклама е замесено името на известен български медик – професор Иво Петров.

Твърдение: Проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертония и други смятани за „нелечими“ заболявания

Всички реклами на такъв тип продукти обещават  успешно лечение на редица заболявания като диабет, псориазис, хипертония, простатит и още, и още… Повечето от рекламираните лекове се представят като алтернатива на познатите в аптеките лекарства, зад които стоят фирми-производители с опит, отговорност и признати от световната медицинска наука.

Ако се доверите на рекламата, единственият начин да бъде закупен продукта е купувача да оставите име и телефонен номер, като обикновено след няколко минути следва обаждане на представител  на  фирмата, чието име е идентично с това на  продукта.

Welltone е рекламиран като медикамент, обещаващ алтернативно лечение на социално-значими заболявания, без никакви странични ефекти заради предимно билковите му съставки.

С името на медикамента е създаден и сайт за поръчки със секции на различни езици.

Никъде в сайта, продаващ продукта, не се споменава кой е създал медикамента, къде е тестван лабораторно, нито се уточнява документ за разрешена употреба и търговия.

В страница на онлайн търговеца във Facebook от няколко месеца се тиражира интервю с професор Иво Петров, един от най-известните български кардиолози, медицински директор на сърдечносъдовия център в Аджибадем Сити Клиник и съпредседател на Българското дружество по интервенционална кардиология.

Във Facebook интервюто с проф. Иво Петров  е представено като публикация  в сайта nova-bg.info, който обаче е недостъпен, и брандирано с логото на Нова телевизия.

Твърди се, че: „Професор Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане!….То удължава живота с 15-20 години, добавя енергия и отпуска. След такова пречистване на кръвоносните съдове се лекува хипертонията и много други смятани за „неизлечими“ заболявания…Безопасен като билков чай“.

Тъй като рекламата твърди, че въпросният медикамент е изобретение на реален български кардиолог и съдов хирург, с истинска негова снимка, потърсихме самия професор Иво Петров.

„За мое огромно съжаление нито аз, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, каквото се твърди в това измислено интервю“, казва той.

Професор Петров посочи свои притеснения, свързани със състава на този продукт: „Когато се лъже за нещо, може да се излъже за всичко и аз имам опасения, че както може да се излъже за потенциалния му ефект, така може да се излъже и за състава му….и нищо чудно да има в състава му и вредни съставки, което увеличава риска за хората“.

Посредством БНР проф. Петров отправи призив към хората да не се поддават на фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител.

Изходът от подобни ситуации, според него е да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани.

Професор Иво Петров посочи, че и в други подобни случаи е подавал сигнали до правоприлагащите органи- прокуратура, МВР, ГДБОП.

„Фалшификациите намират благоприятна почва, именно когато имаме голяма надежда. Това, което се случва в последните години, е това, което се очаква в периоди на криза…

Аз още веднъж, настоятелно призовавам хората да не се поддават на такива фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител…

Проблемът с тези, които създават такива фалшиви новини те нямат лице. За съжаление и интернет регистрацията им постоянно се мени – от Панама през Намибия, през Русия и де факто нашата правораздаваща система е абсолютно безпомощна. Може би единственият начин е да се създава филтър. Трябва да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани“, заяви още проф. Петров.

Заключение

Твърдението, че проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертонията и много други значими заболявания” е НЕВЯРНО. Според видния български кардиолог става дума за мащабна измама, а дори и престъпление.

Пред БНР той посочва, че „нито той, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, за което се говори в това измислено интервю“.

 

Източник: Блиц