Начало ВЕСТИ Лоша новина от морето, пак ни удрят по джоба

Лоша новина от морето, пак ни удрят по джоба

42

Не виждам себе си в политически кабинет. Работата на служебния кабинет и в частност на министерството на турзима, за което мога да говоря най-добре, бе да върнем нормалността след ковид. В туризма успяхме да постигнем това – има ръст. Сега вече са необходими реформи.

Това заяви в ефира на NOVA NEWS служебният министър на туризма Илин Димитров, в отговор на въпрос – би ли се включил в редовно избрано правителство.

„Украинските бежанци намаляха драстично у нас. Моята цел беше в края на мандата си да сме изчистили всички плащания към хотелите, които приютиха украински бежанци. Сумите са заделени и следващата седмица ще се разплатим.

Така ще си тръгнем с високо вдигната глава за добре свършена работа. Украинските бежанци вече се оправят добре и си намират работа, но тези, които не са успели, ще останат в хотелите. Това вече ще е отговорност на редовния кабинет“, добави той.

„Руските граждани, които са посешавали България преди войната, са били около 400 000 души. Сега тази бройко е под 50 000 души. Взели сме си бележка и ще наблегнем на рекламата на България. Очакваме бум на румънски туристи.

Обещаващи пазари са още Полша, Чехия, Израел. Днес имах среща с македонската посланичка и там работим в напревление общи балкански продукти.

Според мен има много накъде да се подобрим в тази насока. Най-важното е да разберем, че трябва да надграждаме качеството – от посрещането на летището, през инфраструктурата, настаняването в хотела, плажовете. Всичко това е свързано.

Важно е също така и колко туристи ще се върнат един ден. Ръст на цените ще има тази година, но той ще е в нормални граници. В Гърция ръстът ще е с 30-40%, а тук сме намерили много добър баланс и съм убеден, че ще запазим български турист.

Преди дни обясних, че шезлонгите ще бъдат на почти същите цени като миналата година. Задължително ДДС-то за туристическия бранш трябва да остане 9%. Така секторът излиза на бяло и се плащат повче данъци“, категоричен бе министър Димитров.

 

Източник: Блиц